Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Rebus No.57 (7)

Λύση

Οράματα [Ορα(Όρα=Βλέπε,παραπομπή σε βιβλία)ματ(Θέση ματ)α]

10 σχόλια:

ΕΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Το μάτι του μυθικού Ώρου ή μάτι του κόσμου, άρα ορά-μάτ(αν είναι ματ πράγματι, πως έγινε?)-α, άρα τελικά
ΟΡΑΜΑΤΑ

Papaveri είπε...

@ΕΑΛΕΞΙΟΥ
Πολύ σωστά. Μπράβο σας.
Το διάγραμμα της σκακιέρας παριστάνει ένα ματ. Αυτού του είδους τα προβλήματα ανάγονται στην ρετρο-ανάλυση, δηλαδή πρέπει να αναπαραγάγουμε τη θέση που βρισκόντουσαν τα κομμάτια πριν το ματ. Εάν γνωρίζετε από σκάκι να σας στείλω τη θέση αναλυμένη.

Ρετροανάλυση:
Η αποδεικτική ανάλυση (proof analysis) ή ρετροανάλυση (retroanalysis) είναι τεχνική την οποία χρησιμοποιούν οι λύτες των σκακιστικών προβλημάτων για να διαπιστώσουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, ποιες ακριβώς κινήσεις παίχτηκαν μέχρι να δημιουργηθεί η δεδομένη θέση. Οι εντοπιστέες κινήσεις δεν θα γίνουν μετά από την δοθείσα θέση όπως με τα ορθόδοξα προβλήματα, αλλά έχουν ήδη γίνει πριν από την δοθείσα θέση!
Η ρετροανάλυση δεν χρησιμοποιείται συνήθως για την λύση κανονικών προβλημάτων, αλλά υπάρχει μια υποκατηγορία προβλημάτων, τα αποδεικτικά (retro) προβλήματα, που στηρίζονται σ’ αυτήν.
Ένα σημαντικό παρακλάδι ρετροανάλυσης είναι και η Συντομότερη αποδεικτική παρτίδα (Shortest Proof Game, SPG).
Η ρετροανάλυση θεωρείται υποκατηγορία του μυθικού σκακιού.
Το αποδεικτικό πρόβλημα μπορεί να έχει εκφώνηση “Παίζουν τα λευκά και κάνουν Ματ σε 2 κινήσεις”, όμως η ουσία του προβλήματος μπορεί να μη βρίσκεται στην λύση αλλά στην προϊστορία της θέσης. Εκεί μπορούν να απαντηθούν κάποια βασικά ερωτήματα για να προχωρήσουμε στην λύση.
(1) Είναι νόμιμη η θέση;
(2) Υπάρχει δικαίωμα για ροκέ;
(3) Υπάρχει δικαίωμα για πάρσιμο πιονιού εν διελεύσει;
Για παράδειγμα, παράνομη θέση είναι όταν υπάρχουν τρεις λευκοί πύργοι και οχτώ λευκά πιόνια. Από πού προέκυψε ο τρίτος πύργος αφού δεν έγινε προαγωγή πιονιού;
Αν υπάρχει δικαίωμα για πάρσιμο πιονιού αν-πασάν, τότε μπορεί το κλειδί να είναι ακριβώς αυτό το πάρσιμο. (Έχουμε δει πρόβλημα με τέτοιο θέμα).
Η ερώτηση του αποδεικτικού προβλήματος μπορεί να είναι πιο συγκεκριμένη, όπως ‘έχει προέλθει ο Αc1 από προαγωγή πιονιού;’
Ουσιαστικά όλα αυτά είναι αντικείμενο λογικών συλλογισμών, και είναι πολύ ευχάριστη ενασχόληση για τους λύτες γρίφων.

ΕΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Δεν χρειαζόταν τόσο λεπτομερής και διεξοδική ανάλυση, ήμουνα καλός γνώστης και παίχτης και σε κάποιον βαθμό παραμένω. Έφτανε μονάχα ότι ο αξιωματικός Β1 προήλθε από αλλαγή πιονιού και δεν ήταν και πιο πριν αξιωματικός και ήταν απαντημένη η ερώτηση μου. Συνηθισμένος τα πιόνια να τα αλλάζουμε με βασίλισσα άντε και πύργο μου διέφυγε.. ο αξιωματικός!

batman1986 είπε...

@papaveri

carlo αφηνε τα ρεμπους να τα προλαβαίνουν και άλλοι.Τη μία δεν προλαβαίνει ο Αλeξίου ,τηn άλλη εγώ(έλειπα και είδα την εκφώνηση με τη λύση).Δεν μας κυνηγά κανείς.Παρεπιμπτόντως το βρήκα και κατάλαβα ότι είναι από ρετροανάλυση

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Λογικό να κατάλαβες το ρετρό Μπάτυ μπόι, δεδομένου ότι -όπως ανέτρεξα στα παλιά του ιστολογίου που λύναμε τα ρετρά.. - εσύ είχες λύσει το συγκεκριμένο! :-)

batman1986 είπε...

@RIZOPOULOS

ναι όντως.Θυμόμουν ότι το χα ξαναδεί κάπου αλλά όχι ότι το χα λύσει.Με την πληθώρα των προβλημάτων λογικό είναι...

Υ.Γ. Carlo μ άρσε που έβαλες σκακιστική θέση.Πολύ καλό!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Κύριε Αλεξίου, δεν ισχύει αυτό που λέτε περί προαγωγής (το "αλλαγή"δεν είναι δόκιμη ορολογία)πιονιού σε Αξιωματικό.Oύτε ο Κάρλο ανέφερε κάτι τέτοιο για την συγκεκριμένη θέση. Τα λευκά πιόνια πάνε προς τα πάνω ,όχι προς τα κάτω. Άλλος είναι ο μηχανισμός εξήγησης. Δείτε το τοτινό σχετικό σχόλιο του Μπάτμαν.:
http://www.blogger.com/comment.g?blogID=4661842447490996112&postID=6193922260121289526

Papaveri είπε...

@RIZOPOULOS GEORGIOS
Γιώργο, στο κ. Αλεξίου έστειλα τη συγκεκριμένη θέση με τη λύση του για να καταλάβει το μηχανισμό λύσεως αυτών των προβλημάτων.

ΕΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

@ Papaveri
@RIZOPOULOS GEORGIOS
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσπάθεια σας να με επιμορφώσετε σκακιστικά, δεν ασχολήθηκα καθόλου με το συγκεκριμένο ως πρόβλημα, δεν με συγκινεί πια το σκάκι με κουράζει θα έλεγα, σε καμία περίπτωση δεν θα ανέτρεχα σε έτοιμη λύση, αντιπαθώ σφόδρα τις ¨κονσέρβες¨ και το "σελίς τάδε παράγραφος τάδε, λέξη ή τύπος τάδε" που έχει καταντήσει το εκπαιδευτικό σύστημα παπαγαλίας τίς τελευταίες δεκαετίες, αξία έχει να βρίσκουμε κάτι μόνοι μας και παρεπιπτόντως ασχολήθηκα λίγο με το προβληματάκι ως τέτοιο μιας και το κάνατε θέμα και διαπίστωσα ότι είναι νηπιο-παιδικής δυσκολίας παρά την σκακιστική μου μετριότητα.

ΕΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Υ.Γ Και για να πω και την αμαρτία όταν το είδα δεν πήγε το μυαλό μου ότι ήταν σωστά τοποθετημένες οι δυνάμεις και να ψάξω το πως, τον γρίφο έλυνα εξάλλου, αλλά το θεώρησα "τυπογραφικό" λάθος εξ ού και η ερώτηση μου, ήταν ερώτηση αμφισβήτησης, την "πάτησα" σε αυτό το σημείο το ομολογώ!
Από την στιγμή που το αντιμετώπισα ως πρόβλημα όμως..ισχύουν τα παραπάνω

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes