Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Rebus No.159 (9)

Λύση

Αστροπύλη [Αστρο(ς)(Η γοργόνα Σθενώ* στο Αστρος Κυνουρίας)πυλη(Υψηλή Πύλη**)] * Η Σθενώ, στην ελληνική μυθολογία, ήταν η μεγαλύτερη από τις Γοργόνες. Η κόρη του Φόρκυς και Κητώ, γεννήθηκε στις σπηλιές κάτω από τον Όλυμπο. Αυτή και η αδελφή της η Ευρυάλη ήταν αθάνατες, ενώ η τρίτη αδελφή, Μέδουσα, ήταν θνητή. Από τις τρεις Γοργόνες, ήταν γνωστό ότι είναι η πιο ανεξάρτητη και άγρια, έχει σκοτώσει περισσότερους άνδρες από ό, τι και οι δύο αδελφές της μαζί. Η Μέδουσα ήταν καταραμένη από την Αθηνά, επειδή ο Ποσειδώνας την βίασε στο ναό της Αθηνάς. Η Αθηνά ήταν πολύ θυμωμένη, αλλά όχι με τον Ποσειδώνα. Ως ένας ισχυρός αρσενικός θεός, αυτό θα πρέπει να αναμένεται από αυτόν. Στα μάτια της Αθηνάς, η Μέδουσα άξιζε να τιμωρηθεί. Ως τιμωρία,την μετέτρεψε σε ένα φοβερό τέρας. Η Σθενώ τείνει να απεικονίζεται ως μία λεπτή γοργόνα με κόκκινα φίδια γύρω από το κεφάλι της αντί για τα μαλλιά. ** Ο όρος Υψηλή Πύλη ή Μεγάλη Πόρτα, αρχικά σήμαινε την πύλη της Σουλτανικής σκηνής που ήταν η μεγαλύτερη απ΄ όλες τις άλλες. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης ονομάσθηκε έτσι το Σουλτανικό Ανάκτορο. Αργότερα η Υψηλή Πύλη περιορίστηκε μόνο για το τμήμα εκείνο του Ανακτόρου όπου στέγαζε το γραφείο του Μεγάλου Βεζίρη και των υπηρεσιών του, αναφερόμενο πλέον στην κυβέρνηση του Οθωμανικού κράτους.

2 σχόλια:

Ε.ΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Ωραία θεματική ενότητα. Από τους "διαγαλαξιακούς διαστημικούς σταθμούς" στο Πλανητάριο
και από το "Πλανητάριο" στην
ΑΣΤΡΟΠΎΛΗ (του Πλανητάριου)
Αστρο[ς](Παράλιο Άστρος Κυνουρίας με το χαρακτηριστικό άγαλμα της γοργόνας Σθενούς, έργο Λουκίας Γεωργαντή)-Πύλη (Υψηλή Πύλη που οδηγούσε στο ανάκτορο που έμενε ο Μέγας Βεζύρης, ας πούμε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας)
Καληνυχτώ και πάω να συνεχίσω τον ύπνο που μου τον διέκοψε το ασυνείδητο δίνοντας μου απάντηση στον ύπνο στο χτεσινοαπογευματινό ερώτημα "που έχω δει αυτό το άγαλμα ?"

Papaveri είπε...

@Ε.ΑΛΕΞΙΟΥ
Συγχαρητήρια! Η απάντησή σας είναι σωστή.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes