Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Το Ευρώ

Ο Γιάννης και ο Γιώργος χρωστούσαν στον Νίκο 10€, από 5€ ο καθένας. Επέστρεψαν τα δανικά στέλνοντας στον Νίκο από 5€ ο καθένας. Για να μην ξεμείνουν όμως από χρήματα οι φίλοι του, ο Νίκος έδωσε 3€ στον  Μανώλη να τα επιστρέψει στον Γιάννη και τον Γιώργο. Ο Μανώλης μην μπορώντας να τα μοιράσει αποφάσισε να δώσει από 1€ στον καθένα και να κρατήσει για  τον εαυτό του το τρίτο ευρώ. Έτσι τώρα, έχουμε το αποτέλεσμα: 
Ο Γιάννης να έχει δώσει 5-1=4€
Ο Γιώργος να έχει δώσει 5-1=4€
Και ο Μανώλης να έχει κρατήσει 1€.
Δηλαδή από τα αρχικά 10€ ο Νίκος εισέπραξε:4+4+1=9€  Μπορείτε να βρείτε που χάθηκε το 1€; (Κατ.34/Νο.838)

Λύση

Η αφαίρεση 5-1=4 δεν έχει νόημα, γιατί τα 5 ήταν του Γιάννη και το 1 του Νίκου. Αν για παράδειγμα ο Νίκος έδινε 9 ευρώ στο Μανώλη να τα επιστρέψει στο Γιάννη και στο Γιώργο τότε ο Μανώλης μην μπορώντας να τα μοιράσει θα έδινε 4 ευρώ στο Γιάννη, 4 ευρώ στο Γιώργο και θα κρατούσε αυτός 1 ευρώ. Έτσι τώρα, θα είχαμε το αποτέλεσμα: Ο Γιάννης να έχει δώσει 5-4=1 ευρώ. Ο Γιώργος να έχει δώσει 5-4=1 ευρώ και ο Μανώλης να έχει κρατήσει ένα ευρώ Δηλαδή: 1+1+1=3??? Όχι, βέβαια, γιατί δεν έχει νόημα η αφαίρεση 5-4. Λύση του Eleochori Kavala. Ο Γιαννης και ο Γιωργος εξοφλησαν ηδη το αρχικο χρεος των 5ευρω εκαστος, οποτε δεν εχει νοημα να λεμε 5-1=4ευρω ο καθενας. Αρα αυτο που χρωστουν ειναι τα 2ευρω δηλαδη απο 1ευρω εκαστος. Συναθροιζομενα με το 1ευρω που κρατησε ο μεσαζων 1+2=3, οσα δηλαδη ξαναδανεισε ο Νικος στους φιλους του.

2 σχόλια:

Eleochori Kavala είπε...

Ο Γιαννης και ο Γιωργος εξοφλησαν ηδη το αρχικο χρεος των 5ευρω εκαστος, οποτε δεν εχει νοημα να λεμε 5-1=4ευρω ο καθενας. Αρα αυτο που χρωστουν ειναι τα 2ευρω δηλαδη απο 1ευρω εκαστος. Συναθροιζομενα με το 1ευρω που κρατησε ο μεσαζων 1+2=3, οσα δηλαδη ξαναδανεισε ο Νικος στους φιλους του. :)

Papaveri είπε...

@Eleochori Kavala
Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου είναι σωστή.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes